Justus

You Engineer moet een bedrijf worden die bekend zal staan bij technische specialisten in de provincie Zuid-Holland. Een begrip bij technische specialisten als het om sterke carrièreadvies gaat. Ik wil mensen naar een hoger plan kunnen tillen. En na een aantal jaar terug kunnen kijken naar een geslaagde bemiddeling.

Zachtjes strelen mijn handen over het toetsenbord. Net niet hard genoeg om een letter te typen. Ik denk bij mezelf; “ja waar moet ik nou over schrijven?”. Ik hoor geroezemoes van twee stilte nisjes verder komen. En zachtjes hoor ik gekletter van regendruppels op het glazen dak van de serre vallen. Daar zit je dan in hartje Gouda in een werkcafé vorm te geven aan je bedrijf. Ik denk bij mezelf: “Wat wil ik nou delen met de mensen die mijn pagina bezoeken? ”Ik schrijf gewoon over hoe ik tot de beslissing gekomen ben om een bedrijf te starten”.

De kans is groot dat iedereen een keer zo’n moment meemaakt. Hoe ga je verder met je carrière. Hoe haal je er meer voldoening uit. De één wil zich richten op winst. De ander wil processen bepalen en weer een ander vindt het wel prima waar ze zitten. Bij mij zat het toch iets anders. Ik wilde mijn eigen richting kunnen bepalen. Mijn eigen regels en mijn eigen inzichten in de praktijk uitvoeren.
Het pad dat ik bewandeld heb is een pad geweest dat niet ‘standaard’ te noemen is. Ik ging op mijn 17debij mijn eerste ‘echte’ werkgever werken. Dit was defensie en was niet echt een standaard pad dat veel ondernemers zouden kiezen. Tijdens mijn uitzendingen in Irak en Afghanistan heb ik hier ‘soft skills’ geleerd die mij zouden voorbereiden voor het zakelijk leven.

Het is in de tussentijd elf jaar geleden dat ik de stap heb gemaakt naar de “burgermaatschappij”. En het was toch wel knap lastig om te bepalen wat er allemaal mogelijk is. Het was een weg van vallen en opstaan. Ik heb werktuigbouwkunde met de paplepel ingegoten gekregen. En toch heb ik ervoor gekozen om het marketing en communicatie pad te kiezen.

Mijn eerste werkgever na mijn militaire dienst was bij een ontwikkelaar en fabrikant van high-end racewielen voor de racefietsenbranche. Ik viel hier direct onder de eigenaar die een berg aan ervaring had in het opzetten van een organisatie. Hier leerde ik de fijne kneepjes van het bedrijfsleven. Het evenwicht tussen de stroom van goederen, inkoop, productie en verkoop. Omgang met distributeurs en klanten maakte dit de perfecte leerschool.

Mijn toekomst zou een radicale verandering krijgen. Een verhuizing van het o zo gezellige Brabant naar Zuid-Holland in de omgeving Rotterdam. Hier kwam ik in contact met een technisch projectenbureau die zich vooral richtte op de installatietechniek. Dit was mijn intrede in de detacheringswereld. Hier leerde ik gesprekstechnieken en inzichten. Deze had ik nodig om een succesvolle plaatsing te kunnen maken. Ik leerde hier ook mijn compagnon Marco Tijssen kennen. Hij was werkzaam op een vestiging in het oosten van het land. Ik mistte hier alleen de technische diepgang. Dus ik ging op zoek naar een werkgever die mij wel die voldoening zou geven. Ik kwam terecht bij een werkgever die vooral actief was in de maritieme- en offshore sector. Hier leerde ik verschillende technische disciplines. En de invloed die zij hebben op de werking van een technisch systeem of installatie.

Via mijn netwerk ben ik in contact gekomen met mijn laatste werkgever. De uitdaging hierbij was dat ze het bemiddelen van engineers naar een hoger plan wilden trekken. Ze konden niet alleen mijn hulp en ideeën gebruiken bij hun commerciële operatie. Ze wilde ook het bedrijf in de markt op de kaart te zetten. Dit leek mij een geweldige uitdaging. Een samensmelting van de kennis en kunde die ik in de jaren verworven heb. Ik had ook besloten om mij breder te ontwikkelen bij deze werkgever. Ik wilde ook zoveel mogelijk theoretische facetten leren om een bedrijf te runnen. Ik kreeg hiervoor dan ook de mogelijkheid om een Post-HBO-opleiding te volgen. Deze opleiding was Middel Management voor de arbeidsbemiddeling. De opleiding duurde een jaar, daarna heb ik er direct een cursus vestigingsmanager achteraan geplakt kreeg. Deze cursus was erop toegespitst om management skills in de praktijk toe te passen. Dus een zeer leerzame periode! Maar nu toch wel hoogtijd om mijn eigen stukje te veroveren.

You Engineer moet een bedrijf worden die bekend zal staan bij technische specialisten in de provincie Zuid-Holland. Een begrip bij technische specialisten als het om sterke carrièreadvies gaat. Ik wil mensen naar een hoger plan kunnen tillen. En na een aantal jaar terug kunnen kijken naar een geslaagde bemiddeling.